Kalligraffiti

"De muren spreken - 55 Italiaanse muren - 55 kalligraffiti" is een internationaal project rond muren en woorden. 55 woorden werden ingezameld bij 55 mensen die een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal: schrijvers, dichters, vertalers, professoren, kunstenaars… Hun woorden werden daarna vormgegeven door 55 kalligrafen en aangebracht op 55 foto’s van Italiaanse muren. Met als resultaat een boek en een tentoonstelling in Antwerpen, Brussel, Rome, Lucca, Alden Biesen en Amersfoort (2015-2019). “De muren spreken - 55 Italiaanse muren - 55 kalligraffiti” is een project van Joris Wouters, in samenwerking met Joke van den Brandt (Kalligrafia) en Emiliano Manzillo (Dante Alighieri Anversa), met de steun van het Istituto Italiano di Cultura.

Metanimalia

Na de tentoonstellingen "3x10 Italiaanse muren" (2017) en “Doppio sguardo sull'Italia" (2017) was er de deelname aan de groepstentoonstelling "D’ArTE", georganiseerd door Dante Alighieri Anversa en de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (2019). In het coronajaar 2020 volgde een nieuwe reeks werken onder de titel “Metanimalia”. De Metanimalia-cyclus bestaat uit “12 Italiaanse collages” en “12 baldadige assemblages”, met als thema de destructieve relatie tussen mens en dier, de klimaatverandering en het coronavirus.

Venetië-Pompeji

“Venetië en Pompeji. Water en vuur” is een reeks collages, met als focus de muren van Pompeji en de muren van Venetië. Muren met en zonder graffiti gaan met elkaar in dialoog. Pompeji werd vernietigd door het vuur. Wordt Venetië vernietigd door het water? Wat vertellen ons de muren van Venetië?