Muren, graffiti en kalligraffiti

"De muren spreken - 55 Italiaanse muren - 55 kalligraffiti" is een internationaal project rond muren en woorden. 55 woorden werden ingezameld bij 55 mensen die een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal: schrijvers, dichters, vertalers, professoren, kunstenaars… Hun woorden werden daarna vormgegeven door 55 kalligrafen en aangebracht op 55 foto’s van Italiaanse muren. Met als resultaat een boek en een tentoonstelling in Antwerpen, Brussel, Rome, Lucca, Alden Biesen en Amersfoort (2015-2019). “De muren spreken” is een project van Joris Wouters, in samenwerking met Joke van den Brandt (Kalligrafia) en Emiliano Manzillo (Dante Alighieri Anversa), met de steun van het Istituto Italiano di Cultura.

Muren, collages en assemblages

Muren zijn het vertrekpunt voor verschillende projecten. Na de tentoonstellingen "3x10 Italiaanse muren" (2017) en “Doppio sguardo sull'Italia" (2017), in samenwerking met Silvio Perrella en Emiliano Manzillo, was er de deelname aan de groepstentoonstelling "D’ArTE", georganiseerd door Dante Alighieri Anversa en de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen in 2019. Een nieuwe reeks collages en assemblages onder de titel "Metanimalia" zal worden tentoongesteld in 2020. Het thema is de relatie tussen mens en dier, met een bijzondere link naar Italië.

Voorbij de muren

“Badolato, voorbij de muren” is de titel van een project dat focust op de inwoners van een dorp in Calabrië (Italië). Aan de hand van foto’s en teksten wordt een portret geschetst van de zeer diverse inwoners van dit dorp. Een verhaal van mensen, muren en migratie. “Badolato, voorbij de muren” is een project van Joris Wouters en Jelle Wildiers.