Graffiti en kalligraffiti

"De muren spreken - 55 Italiaanse muren - 55 kalligraffiti" is een internationaal project rond muren en woorden. 55 woorden werden ingezameld bij 55 mensen die een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal: schrijvers, dichters, vertalers, professoren, kunstenaars… Hun woorden werden daarna vormgegeven door 55 kalligrafen uit 13 landen en aangebracht op 55 foto’s van Italiaanse muren. Met als resultaat een boek en een tentoonstelling in Antwerpen, Brussel, Rome, Lucca, Alden Biesen en Amersfoort (2015-2019). “De muren spreken” is een project van Joris Wouters, in samenwerking met Joke van den Brandt (Kalligrafia) en Emiliano Manzillo (Dante Alighieri Anversa), met de steun van het Istituto Italiano di Cultura.

Muren en assemblagekunst

Muren zijn het vertrekpunt van verschillende projecten. Na de tentoonstellingen "3x10 Italiaanse muren" (2017) en “Doppio sguardo sull'Italia" (2017), in samenwerking met Silvio Perrella en Emiliano Manzillo, is het de beurt aan “Verscheurde muren”. Vier werken werden reeds tentoongesteld in Antwerpen, in het kader van "D’ArTE", een evenement georganiseerd door Dante Alighieri Anversa en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen in april 2019. Een nieuwe reeks collages en assemblages zal later dit jaar worden tentoongesteld onder de titel "Metanimalia".

Voorbij de muren

“Badolato, voorbij de muren” is de titel van een project dat focust op de inwoners van een dorp in Calabrië (Italië). Aan de hand van foto’s en teksten wordt een portret geschetst van de zeer diverse inwoners van dit dorp. Een verhaal van mensen, muren en migratie. “Badolato, voorbij de muren” is een project van Joris Wouters en Jelle Wildiers.