Woorden

"Nederlands, Frans, Engels, Italiaans ... Jarenlang werkte ik met woorden, als journalist en copywriter, maar vooral als vertaler van kunstboeken. Na de woorden kwamen de muren. Duizenden foto’s maakte ik, vooral van Italiaanse muren, met en zonder graffiti. Zo ontstond ‘Words and walls’. En dat leidde dan weer tot ‘De muren spreken – I muri parlano – Walls Talk’, een internationaal project rond de schoonheid van muren en woorden.

Muren

‘De muren spreken’ groeide uit tot een collectief, grensoverschrijdend project. 55 Italiaanse woorden werden ingezameld bij 55 kunstenaars, schrijvers, dichters, vertalers en andere minnaars van de Italiaanse taal. Vervolgens werden ze verdeeld over 55 kalligrafen uit 13 landen, die elk woord een unieke vorm gaven. Tot slot integreerde ik de 55 resulterende ‘kalligraffiti’ in evenveel foto’s van Italiaanse muren.

Tentoonstellingen

‘De muren spreken’ kwam tot stand in samenwerking met Joke van den Brandt (Kalligrafia) en Emiliano Manzillo (Dante Alighieri Anversa), met de steun van het Istituto Italiano di Cultura. Van 2015 tot 2019 was de expo te zien in Antwerpen, Brussel, Rome, Lucca, Alden Biesen en Amersfoort. Daarna volgden nog twee spin-offs: ‘3x10 Italiaanse muren’ en ‘Doppio sguardo sull'Italia’, in samenwerking met de auteur Silvio Perrella.