Teruggevonden

Verliezen en vinden zijn de thema’s van ‘Verloren Voorwerpen’ en ‘Teruggevonden’, twee projecten van Joris Wouters en Jos Deraedt. Beide projecten zoomen in op de vele levens van de Italiaanse antropoloog Fortunato Munari en de Afrikaanse journalist D’Ago, aan de hand van verhalen, collages en assemblages.

Het verhaal

Het verhaal ‘Terug naar Lutruwita’ maakt deel uit van ‘Teruggevonden’. Een verhaal over een Italiaan die de wereld rondreist, van Napels tot Tasmanië, waar hij uiteindelijk zichzelf terugvindt. Een verhaal over identiteit en artificiële intelligentie. Een verhaal over het verlies van voorwerpen, maar ook van mensen en dieren. Of zoals Elisabeth Bishop schreef in ‘The art of losing’: ‘Verlies iets elke dag. Verliezen is een kunst. Het mag.’

Tentoonstellingen

De fotocollages, phonocollages en assemblages van ‘Verloren Voorwerpen’ werden voor het eerst tentoongesteld in Den Tuymelaer (Antwerpen) in oktober 2023, in combinatie met een muzikale performance van Charlotte Schoeters. Een selectie werd getoond in Johan’s Lodge (Zwalm) op 27 april 2024, onder de titel ‘Ritrovato’, in combinatie met de presentatie van het boek ‘Teruggevonden’.